De Beemster Bijenmarkt is een gezellige en inspirerende bijenmarkt die jaarlijks op de eerste zaterdag van mei in de Westbeemster wordt gehouden. Al meer dan 70 jaar ontmoeten imkers en geïnteresseerde uit de regio maar ook ver daar buiten elkaar op de Beemster Bijenmarkt. Maar ook voor niet-imkers is het een leuke maar vooral informatieve markt. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de kraampjes: van de keuring van bijenproducten uit de omgeving, tot kramen met drachtplanten, korfvlechten, biologische producten, insectenhotels en natuurlijk imkermaterialen en andere bijen gerelateerde producten.

De bijenmarkt vindt plaats in en om brasserie “De Kerckhaen” naast De Wereldtuin Johanneshof, die ook zeker een bezoek waard is.

Adres: Jisperweg 57, 1464 NG Westbeemster.Geschiedenis van de Beemster Bijenmarkt
1948
: Hr. Jac. Worp uit Purmerend probeerde een bijenmarkt op te zetten. De reden voor een bijenmarkt was dat er een groot te kort aan bijenvolken was in de fruitteelt in Noord Holland boven Noord Zeekanaal, vooral in de Beemster. Echter kreeg hij negatief advies van Rijksbijenteeltconsulent uit Wageningen en van Mellona uit Santpoort. De reden, de volken die in Purmerend verhandeld zouden worden zouden minderwaardige volken zijn, die in het voorjaar ook nog klein zouden zijn. Het zou alleen maar op teleurstellingen uitlopen. De betere volken werden in het zuiden van Nederland verhandeld, waar al elk jaar een grote bijenmarkt gehouden werd. Maar ook daar lagen de prijzen voor korven met bijenvolken laag. Imkers uit heel Nederland zouden niet de moeite nemen om een naar een Bijenmarkt in Purmerend te gaan i.v.m. de reiskosten.

markt 2

1949: Hr. Worp, lid van de Vereniging tot bevordering der bijenteelt in Nederland afdeling Beemster, zette door en de bijenmarkt kwam er en wel op woensdag 13 april 1949. De markt werd gehouden op het terrein naast hotel “De Doele” te Purmerend omdat Purmerend een marktstad was. Zijn idee er achter was: Hier in Noord Holland is een groot te kort aan bijen, de handelaars zouden een goede prijs voor hun volken krijgen. De fruittelers wilden zelf volken aanschaffen. Vele kranten werden aangeschreven, Het Parool, Vrije Volk, de Trouw en Nieuwe Noord Hollandse Courant. Ook werd radio en t.v. (polygoonjournaal) in geschakeld.

Op 1 april kreeg Hr. Worp een brief dat op 13 april 1949 ook de jaarlijkse bijenmarkt in Tilburg werd gehouden, of het niet mogelijk was dat de markt in Purmerend verplaatst zou worden. De markt ging toch door en werd een groot succes. De aanvoer was 151 korf-volken en 37 volk-kasten, bijna allemaal verkocht. De imkers die hun volken verkochten kwamen uit heel Nederland.
De volgende dag stonden de kranten er weer mee vol. Het leukste artikel stond in de ‘volkskrant’, daarin stond vermeld dat “de Tilburgse Bijenmarkt maakt slecht prijzen” en gelijk daarnaast stond een positief bericht over de Bijenmarkt in Purmerend. De jaarlijkse (Beemster) Bijenmarkt was een feit.

Niet alle jaren verliepen goed, er zaten ook mindere jaren bij. Er was in de jaren 70 spraken om met de markt te stoppen. In 1983 verhuisde de markt naar Middenbeemster, op het plein van café Tramzicht aan de Middenweg. In 2013 verhuisde de markt naar café de Kerckhaen in de Westbeemster en kreeg de markt meer informatieve inhoud. Volken worden eigenlijk niet meer verhandeld, maar imkers kunnen nu lezingen volgen, advies inwinnen, hun materiaal aanschaffen en contacten onderhouden. Meerdere bijenverenigingen uit Noord Holland zijn nu actief op de Beemster Bijenmarkt. Sinds 1993 is Gerrit Prins uit Landsmeer, maar al 37 jaar lid van Bijenteeltvereniging Beemster en Omstreken, de marktmeester. Bijgestaan door Annemieke Timmerman uit Amsterdam en Marianne Eekhof uit de Beemster.

De Beemster Bijenmarkt, de eerste zaterdag in mei, die mag u niet missen.

70 jaar BB 1TERUG