Bijenteelt vereniging

Beemster en omstreken

Imker cursus


In de Beemster kan je terecht voor 2 soorten cursussen:
  • de reguliere basiscursus imkeren, georganiseerd door onze vereniging.
  • de BD-imkercursus (bio dynamisch imkeren).
Hoewel je bij beide cursussen met bijen werkt zijn de cursussen toch wel heel verschillend. Een paar grote verschillen zijn o.a.: BD imker neemt geen honing af en de BD-imker doet minder/niet aan zwerm verhindering (wat overlast veroorzaakt voor de buurt….).
Als je interesse hebt in de BD imkerij dan adviseert men vanuit de NBV (Nederlandse Bijenhouders vereniging) om eerst een reguliere cursus te volgen en na een paar jaar je te verdiepen in de BD imkerij. Dit kunnen wij vanuit onze vereniging beamen.
Heeft u vragen omtrent de cursussen, neem dan contact op met de desbetreffende leraar of met de vereniging.

De basiscursus imkeren
De basiscursus imkeren van onze vereniging wordt verzorgd door bijenteeltleraar Marianne Eekhof volgens de normen van de NBV.
De cursus wordt gegeven in een kleine groep van 4 personen. Zij kiest bewust voor 4 personen zodat ze tijdens de les goed overzicht heeft en iedereen voldoende aandacht kan geven. Tijdens de praktijklessen werk je met zijn tweeën in een bijenvolk zodat je ook alle handelingen zelf uitvoert. De theorielessen wordt gegeven aan de hand van een PowerPoint, die na de les als PDF wordt toegestuurd.

cursus marianne 2

Tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van de theorieboek en praktijkboek van de NBV.
De basiscursus bestaat uit:
  • 6 theorielessen (in jan, feb en mrt op woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur)
  • 10 praktijklessen ( april t/m aug.
    de meeste op woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur)
  • 1 theorie-examen in september.
  • De juiste data volgt in oktober, maar is ook afhankelijk van het weer!
  • Zowel de theorie als praktijklessen wordt gegeven in de Z.O.Beemster aan de Nekkerweg 37.
Tevens ben je tijdens het cursusjaar gratis lid van de NBV (Nederlandse Bijenhouders vereniging) en van de afdeling Beemster. Je ontvangt 6x per jaar het blad ‘Bijenhouden’ thuis in de brievenbus. Tijdens de cursus krijg je, indien gewenst, een bijenvolkje mee naar huis (medio half juni). Je dient zelf voor een kast en een plek te zorgen, maar dit komt tijdens de theorielessen aan de orde. De cursus in 2022 kost € 250,00 inclusief een theorie- en een praktijkboek.

Bijen gaan van nature zwermen, dat is de natuurlijke voortplanting van een bijenvolk. Maar een bijenzwerm geeft in ons overbevolkt Nederland overlast en een bijenvolk kan in Nederland in de natuur niet overleven, zij hebben ‘hulp’ van de imker nodig. Je kan namelijk niet zomaar een volkje in je tuin zetten en deze hun gang laten gaan. Je moet weten hoe een volk zich ontwikkeld om op tijd handelingen te verrichten. Tijdens de lessen wordt zwerm beheersing uitvoerig behandeld. Voor de duidelijkheid: als je bijen wilt gaan houden dan kan je in de maanden april/mei niet langer dan een week op vakantie!

Voor meer informatie kan je een mail sturen naar
marianne-eekhof@hotmail.nl of bekijk haar website www.beemsterhoningzoet.nl.

Cursus Bio dynamisch imkeren:
Bijen worden al eeuwenlang door de mensen gehouden. Tot ongeveer 1900 verzorgde de imker zijn bijen en bestond de oogst uit “het overschot” aan honing. Sinds 1900 zien we toepassing van een steeds meer op hoge honingopbrengst gerichte technieken. De bij moest maakbaar worden. Dit heeft geresulteerd in een situatie waarin de bijenhouder grotendeels bepaalt wat er zich in het leven van de bijen afspeelt. Daarbij worden de bijen minder weerbaar tegen alle mogelijke ziekten en plagen. Wat o.a. heeft geleid tot de huidige crisis in de imkerij “de bijensterfte”. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die graag bijen willen houden vanuit een visie waarbij de bij centraal staat.
Kijkend naar een bijenvolk “de Imme” zien we dat het volk een bepaalde jaarcyclus doorloopt waarbij we als imker vooral ondersteunend en begeleidend werken. Honing wordt weer een “geschenk’’ dat niet altijd standaard beschikbaar komt voor de imker. Het welzijn van de bij staat voorop. Dit houdt in dat het bijenvolk onze volle aandacht krijgt, maar ook de dracht en de bloemen waarvan het volkje direct afhankelijk is. Op die manier bijenhouden is een bezigheid die veel voldoening brengt.

Het plezier dat bijen brengen, door hun ontwikkeling te volgen en door je te verdiepen in hun intrigerende wereld geeft verrassende inzichten die je persoonlijke verhouding tot je leefomgeving veranderd.

OVER DE DOCENTEN: (samen meer dan 50 jaar ervaring) Albert Muller is bioloog. Tijdens zijn studie aan de RUU (Utrecht) kwam hij met bijen in aanraking en in 1975 had hij zijn eerste bijenvolk. Vanaf 1979 is Albert leraar bijenteelt en niet veel later kwam hij in aanraking met de BD-bijenteelt. Al meer dan 25 jaar maakt hij deel uit van de landelijke werkgroep BD-Imkers
www.bdimkers.nl deze beweging groeide in die periode van een tiental tot 500 imkers. Sinds jaar en dag werkt Albert ook mee aan de Fischermühle een bijeninstituut werkend vanuit de antroposofie in Rosenfeld Duitsland. Daarnaast is hij betrokken bij diverse schoolprojecten in Nederland, Duitsland, en Uganda.


dynamisch 02 dynamisch 03 dynamisch

Arnoud Sap heeft zich in de Bd-landbouw gespecialiseerd op de Warmonderhof. Hij werkt op Breidablick als werkplaatsleider vanaf 1996, in 2007 is hij begonnen met imkeren. Eerst onder de hoede van Gert vd Gant, de vader van een client. Al snel organiseerde Arnoud de imkercursus “Zorg voor de Bij”
http://zorgvoordebij.weebly.com/ op Breidablick. Hij heeft de opleiding tot leraar bijenteelt NBV behaald (2013) en is meester-imker (2014) (Biologisch-dynamisch imkerleraar) geworden.
Arnoud geeft les in natuurlijk imkeren en houdt presentaties en lezingen. De Bd bijenkasten of “Einraumbeute” worden op Scorlewald gemaakt door de muziekinstrumentenbouw-werkplaats en ook door Arnoud verkocht.

Voor meer informatie, neem contact op met Arnoud Sap. 06-15024376


TERUG