_________________________________________________________________________

Wat is honing ?

Nederlandse honing bestaat voor 38% uit vruchtensuiker (fructose) en voor 31% uit druivensuiker (glucose). Dit zijn enkelvoudige suikers, die rechtstreeks door de maagwand in de bloedbaan worden opgenomen zodat de gevoeligste maag nog honing verdraagt.
Belangrijk is ook dat Nederlandse honing de voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen bevat o.a. kalium, natrium, calcium, magnesium, fosforzuur, ijzer, mangaan, koper enz. Bovendien bevat Nederlandse honing diverse enzymen (ook al is het onderzoek op dit gebied nog lang niet voltooid), bekend zijn o.a. invertase, diastase in twee types, n.l. het alpha en bèta enzym, katalasy, fosfatase en glucose-oxidase, die allen bij de stofwisseling een belangrijke rol spelen.
De karakteristieke geur en smaak van Nederlandse honing ontstaat door meer dan vijftig verschillende aromatische stoffen. Bij onderzoek is al van 23 de chemische formule vastgesteld.
Ook bevat Nederlandse honing verschillende zuren die in hoofdzaak tot de groep van aminozuren behoren, vitaminen en ook inhibine, welke stof bekendheid heeft gekregen door zijn bacteriën remmende/dodende werking.
Naast hiervoor genoemde vruchten-en druivensuiker s bevat ze ook nog enkele procenten meervoudige suikers en ook nog ca. 20% water.

raat met honing en stuifmeel
raat met gesloten honing

Dat honing hetzelfde zou zijn als kristalsuiker (een volkomen dode zoetstof van eenzijdige samenstelling is volledig bezijden de waarheid.
Echte Nederlandse honing die zorgvuldig behandeld is zal na korte of langere tijd gaan kristalliseren, wat niets afdoet aan de kwaliteit. Wilt u gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken, dan kan dat zeer eenvoudig door het potje in een pannetje warm water te plaatsen. De honing mag dan niet warmer worden dan 40°C. en herhaaldelijk verwarmen moet worden ontraden.
Nederlandse honing is goed voor kinderen, sportbeoefenaren en ieder ander.

Acacia

Nederlandse honing lost slijm op en werkt verzachtend bij verkoudheid en bronchitis, stimuleert maag- en darmwerking, heeft een positieve invloed bij infectieziektes en heeft een positieve werking bij verhoogde bloeddruk. Maar honing is geen medicijn. Behandeling van ziektes behoort door uw arts te geschieden. Voor wie meer wil weten over honing en bijen kijkt op http://www.bijenhouders.nl/

Kijk dan ook eens op het imkerforum naar het beste document over honing van de NBV:
http://www.imkerforum.nl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&download=1:honingcursusboek&id=2:honing-algemeen&Itemid=57

_________________________________________________________________________

TERUG